Muzički festivali i koncerti pored dobre zabave, ludog provoda i divnih uspomena sa sobom nose i zagađenje prirodne sredine u kojoj se održavaju. Raznorazne prazne flaše alkoholnih pića, omoti od hrane, smeće, uništena trava ukoliko ju je bilo, potpuna deformacija zemljišta – eto što najčešće ostaje nakon velikih muzičkih događaja posle kojih je potrebno mnogo vremena da se prostor na kome su se održali vrati u normalu.

Možda je najveći problem većine festivala i koncerata nepostojanje adekvatnog toaleta, ili bar mali broj mobilnih toaleta u odnosu na broj posetilaca ovih događaja. Naime, možemo samo zamisliti kakve štetne posledice po zemljište i prirodnu sredinu ima ponašanje na hiljade ljudi usled nedostatka propratnog sanitarnog sistema (nekad postoje klasični WC-ji, ali nekad ne). Nedostatak mobilnih toaleta na velikim muzičkim spektaklima nije nešto što se lako može ignorisati kada se razmišlja o očuvanju prirode i o nezagađivanju prirodne sredine.

Nakon 11000 šatora koji su ostali posle festivala „Isle of Wight“ 2011. u Velikoj Britaniji, shvatilo se da se drastične promene u organizovanju muzičkih okupljanja moraju pokrenuti. Počelo je da se više govori i očuvanju prirodne sredine tokom trajanja muzičkih događaja, pa su tako nastali projekti protiv zagađenja prirode poput „Love Your Tent“, koji je jedan od uspešnijih na svetskom nivou.

U sklopu projekta „Love Your Tent“ urađeno je istraživanje u kom se saznalo da je 60% posto posetilaca određenog festivala priznalo da nije uopšte vodilo računa o očuvanju prirode iako su znali da to ne treba da čine. Porazno je što je 35% ispitanika izjavilo da se njihovo ponašanje nikad ne bi promenilo u smislu da ne bi više vodili računa o prirodnoj sredini gde se održava festival. Upravo zbog tog broja posetilaca muzičkih festivala i koncerata koji ne žele da razmišljaju o zagađivanju prirode treba voditi računa da im se ne pruži prilika da uništavaju još više.

Dakle, mobilni toaleti su obavezni u svakom slučaju, ne samo kao zakonski propisana obaveza već i kao siguranje i zaštita od određene vrste uništavanja životne sredine.

Na kraju krajeva, svi odlaze na muzičke festivale i koncerte da bi se zabavili, opustili i da ne bi razmišljali o svakodnevnim životnim problemima. Međutim, postoje stvari o kojima uvek moramo razmišljati, poput očuvanja prirodne sredine i nezagađenja prirode, jer bi u suprotnom u svetu nastao haos.

Ukoliko  se odličite za sanitarni sistem Tip Top pokretnih toaleta pogledajte stranicu cene i pozovite nas da uradimo proračun na osnovu planiranog broja poseta vašoj manifestaciji.

Organizatori muzičkih događaja treba da stvore atmosferu u kojoj će briga o prirodi biti laka i neopterećujuća.

Pogledajte slične vesti